Principii de web design: simplitate, viteza, adaptabilitate, folosirea template-urilor…

design-simplu-pentru-web
Lucrurile simple au fost intotdeana cele mai patrunzatoare. Cele mai bune. Cred ca si in web design este la fel…

Desigur ca poate parea paradoxal, ce sa caute principiul in web? N-are nicio legatura… vor spune unii, paginile web, „constructia si design-ul lor sunt un apanaj strict al tehnicii si nicidecum nu sunt supuse unor idei“. Doar aparent este asa, fie si numai pentru ca design-ul include si constructia. Design inseamna in primul rand un mixt de discipline, daca de exemplu incercam sa intelegem design-ul la mobila vom pricepe ca intreaga proiectare a avut la baza un principiu. Proiectarea automobilelor, felul in care se misca si felul in care arata rezulta de undeva, nu credeti? Adica pricipiile aerodinamicii nu au legatura cu proiectul final?

Orice exista pe lumea asta are la baza unul sau mai multe principii. In web design nu poate fi altfel, design-ul a ceva leaga mai multe elemente intre ele, ca de exemplu paginile la un site web, ca sa fim in subiectul discutiei. Cu siguranta ca exista mai multe principii si logic este sa fie si diferite. In pagina de fata explic care sunt ale mele, cum lucrez si de ce lucrez asa.

Web design simplu

Imi aduc aminte ca mai pe la inceputurile internetului, cand conexiunile la net erau pe dial-up si pareau asa o chestie de om cu bani, daca ma nimeream printr-o institutie sau firma cu internet „la liber“ zaboveam cat mai mult pe acolo. Vedeam pagini web care abia se incarcau, desi aveau un design stralucitor pentru acea vreme. Cu toate astea, se incarcau greu si lua destul de mult timp pana apucai sa le vezi.

web-desig-simplu
Din lucrurile simple se pot face chestii al naibii de complicate! In web design este la fel…

Pe atunci era o noutate. Ca orice lucru nou pui mana pe el, adica nu-ti pasa ca te arde, vrei sa-l simti. Dar epoca aceea de internet, in care web design insemna doar sa creezi ceva a trecut. Acum oamenii s-au obisnuit cu internetul si chiar daca au net la dispozitie acasa, tot pleaca de pe un site care abia se incarca.

Acum este internetul pe telefon mobil. Toate aceste lucruri au determinat ca site-urile sa fie proiectate cat mai simplu. Se spune pa unui web design complicat care-ti mananca timpul si banii cu conexiunea. De aceea lucrurile au evoluat spre simplitate.

Oamenii cauta pe telefon mobil o informatie. Daca o gasesc o citesc si pleaca mai departe. Cine ar mai avea rabdare sa se uite la imagini care se schimba topindu-se una in alta!? Cine care este in varf de munte si cauta un traseu turistic pe o conexiune slaba, nu ca in oras, ar mai avea timp si nervi sa admire toate efectele speciale ale unui site?

E vremea unui web design simplu. Cu pagini care te duc rapiud acolo unde vrei. Cu informatia accesibila si nu ascunsa intr-o constructie megalomanica. Grafica simpla si usoara. Asta inseamna un web design modern.

Viteza de incarcare

viteza-web-site
Inchipuie-ti site-ul tau ca pe o masina formidabila! Cu cat are un web design mai rapid, cu atat vei ajunge mai rapid la clientii tai…

Internetul a evoluat cu o viteza ametitoare. Ce a fost acum 10 ani acum se poate sa nu mai existe, dau toate astea sunt cateva elemente care vor dainui, cred, intotdeuna. Unul dintre acestea este usurinta de incarcare a paginilor unui site, deci notiunea de web design are o caracteristica esentiala: viteza.

Oamenii sunt din ce in ce mai ocupati. Nu mai au timp si mai ales rabdarea sa astepte ca pagina ta sa se incarce. Chiar daca au o conexiune super rapida pur si simplu nu au timp si nici nu vor sa astepte, iar tocmai acum apare paradoxul. Pentru ca n-au timp si-au luat conexiuni la internet rapide, prefera sa plateasca mai mult dar sa se incarce rapid o pagina. Si, atunci, ce te face sa crezi ca daca pagina ta se incarca mai incet ei vor astepta!? Doar pentru ca ai un continut care-i intereseaza? Fals. Vor merge mai departe si cauta alt continut, dar care le este mai accesibil ca viteza.

Atunci cand un vizitator se afla pe site-ul tau el nu stie ca ai cele mai bune produse. Observa doar ca i se incarca greu site-ul, te abandoneaza si trece mai departe.

De aceea eu fac site-uri care se incarca rapid. Elimin la maxim din continutul lor. Doar ce este important ramane, iar si acel lucru important care a ramas este optimizat cat se poate de bine, sa ocupe spatiu putin, sa se incarce si sa fie accesibil oricarui dispozitiv.

Site mobile friendly

adminitrare site
Cine-si inchipuie nu e greu sa transformi un site din varianta clasica in cea pentru mobil … nu stie nimic, n-are idee dspre web design…

Eu nu mai fac decat site-uri care au web design adaptabil, adica sa fie vazute si de telefoanele mobile cat si in variantele pentru desktop. Mai jos veti intelege si de ce…

Cea mai mare provocare pentru posesorii de site-uri vechi este sa-si rezolve problema adaptabilitatii pe telefonul mobil, ceea ce se numeste sa ai un site cu design responsive. Motivatia schimbarii de la paginile vechi, clasice, asa cum le stim noi la cele vizibile si la telefonul mobil deriva din faptul ca nu prea exista web design pentru telefoanele mobile in urma cu cativa ani. Atunci cand si-au comandat site-ul… telefonul mobil pe care sa te conectezi la internet era ceva rar sau deloc!

Totusi, de ce sa investesti intr-un site nou daca functioneaza si cel vechi? Pentru ca se pierd vizitatori, clienti. Si, poate, cea mai mare problema este ce faci cand schimbi site-ul, o iei iarasi de la inceput cu Google, cu promovarea, nu ajunge ca ai bagat deja destui bani in noul web design? Deh… exista solutii la toate, nu trebuie sa-ti distrugi site-ul vechi si sa pui altul nou in loc!

Folosirea template-urilor

template-ul in web design
eu asta fac intotdeauna, iau un sablon si-l adaptez nevoilor de moment. cred ca multi procedeaza identic…

Cred ca, in web design, „sablonizarea“ nu e pe gustul tuturor, mai ales a celor cu obrazul subtire. Sa explic si de ce. Orice persoana cu un respect de sine crescut si care are sau vrea un site va fi intotdeauna „mofturoasa“ pentru un web designer. Ba vrea asta, ba vrea cealalta… in fine, este firesc pana la urma ca fiecare sa fie altfel decat altii.

Folosirea template-urilor la constructia unui site are avantajul – paradoxal – ca ofera varietate. Apoi, usurinta in exploatare si corectitudinea tehnica a realizarii website-ului nu sunt chestiuni de neglijat. Si totusi, cum se schimba fata site-ului cand apare plictiseala? Simplu, prin fotografii, backgound, text, culori… Acelasi sablon arata altfel daca-i schimbi componentele.

Cea mai mare problema in a realiza un site pe baza de sabloane, caci am spus alta data ca nu exista nimic unic in lumea web design-ului, este sa-ti determini clientul sa aleaga sablonul pe care i-l propui. Ceea ce se va intampla cu foarte mare greutate, caci eu nu cunosc pe nimeni are sa vrea ceva ce are si altul. Si, atunci, cum facem? Probabil ca nu-i spui, oricum nu va sesiza ca e acelasi lucru cu al vecinului daca schimbi imaginile si culorile…

Nu stiu cum procedeaza altii dar eu sunt adeptul template-urilor in web design. Am vreo doua-trei pe care le tot adaptez, le modific in functie de client, de continut, de functionalitate. Este sigur, ieftin si rapid. Iar despre continut alta data voi vorbi…