Trecerea la site-urile pentru telefoane mobile

web design mobil

Pe la mijlocul lui 2015 Google anunța că deja jumătate din căutările pe internet s-au făcut de pe dispozitive mobile. Ce înseamnă asta? Că website-urile care aveau un design „responsive”, adică adaptat pentru telefoanele mobile (și tablete) erau mai ușor de găsit!? Nu. Înseamnă că site-urile celelalte nu apăreau în SERP sau nu erau arătate pe display, că erau penalizate și deci retrogradate!? Nu, nici pe departe…

Însemna că pur și simplu asta era tendința internetului, aceea de a folosi dispozitivele mobile din ce în ce mai mult, iar ca un site să fie accesat de pe telefonul mobil trebuia să aibă web designul corespunzător, adaptabil. Repet, Google nu a luat (până atunci) nicio măsură împotriva site-urilor rebele.

Ce înseamnă site adaptat telefonului mobil?

batran cu telefon mobil
aproape oricine-si poate permite un telefon mobil… si-l foloseste! asta inseamna sa navigheze pe un site cu web design adaptat pentru mobil…

Pentru a da răspunsul la întrebare trebuie să vă puneți într-o situație concretă. Presupuneți că vă aflați în oraș și căutați covoare pentru noua dvs locuință. Nici prin cap nu vă trece să vă gândiți atunci la web design și alte prostii din astea, să vă întoarceți acasă la desktop și să căutați… nu! Vă gândiți la un singur lucru, la covor, și deschideți telefonul și căutați: „magazin covoare”…

Vi se va deschide o listă cu magazine care au covoare. O să-l accesați pe primul, nu-i așa? E mai comod. Dar dacă butoanele sunt mici și aveți probleme la apăsarea lor, dacă vă apare o pagină care se vede de parcă ați privi-o dintr-un avion… renunțați și căutați alt site. Și tot așa… Asta înseamnă vă opriți din căutări când dați de un site cu design adaptat, acela care vă mulțumește în exploatare. Desigur, există riscul ca site-urile pe care le-ați sărit să aibă marfă mai bună și mai multă. Dar nu ați cumpărat de la ele, e problema lor!

Deci, răspunsul este simplu: un site cu design adaptat este acela care să poată fi văzut și manevrat de pe telefonul mobil! Toate se văd dar cele cu design neadaptat se manevrează mai greu, iar în respectivele situații se pierde vizitatorul.

Soluțiile sunt două și le vom enumera pe scurt.

Construirea unui site cu web design adaptabil

Este o soluție sigură și eficientă dar scumpă. Nu este vorba doar de construcția propriu-zisă a site-ului, ci și de faptul că, de cele mai multe ori, dacă afacerea dvs se bazează pe site veți avea pierderi. Atât timp cât site-ul cel nou nu este gata, de regulă nu veți putea lucra nici cu cel nou. Veți fi „în aer” cum se spune.

Apoi, o altă problemă pe care o veți avea este una de metodă. Cei care construiesc site-uri de regulă nu se pricep la SEO. Asta înseamnă că până veți reuși să urcați din nou cu site-ul, chiar dacă de data asta este adaptat telefoanelor mobile, nu veți lucra cu el nici cât ați lucrat înainte. Alte pierderi, alți bani duși pe apa sâmbetei…

Nu ține nici să-l corectați pe cel vechi, de regulă e atâta muncă… încât e mai scump și mai greu și nesigură în rezultate această manevră.

Minisite special pentru dispozitivele mobile

Această variantă este mai ieftină decât cea de sus. Aveți site-ul original doar pentru desktop și lucrați cu el, atât cât se poate. Cu un site mai mic și special pentru dispozitivele mobile tot o să faceți ceva treabă. Nu pierdeți atât, cu cel mic vă axați doar pe ce este mai important…

Opinia mea este însă că e doar un compromis și nu veți putea aștepta la nesfârșit așa. Pentru că încet-încet veți fi depășit de concurență și tot va trebui să rupeți pisica.

Compromisul preferabil și temporar

site optimizare seo
voi da exemplu cu site-ul meu, e verificat si nu fac reclama altora…

Cea mai bună soluție este să construiți o interfață special dedicată pentru telefoanele mobile, iar în paralel să lucrați deja la noul site. Este și metoda pe care am folosit-o eu, este testată, nu pierdeți nimic din clasificarea Google. Pentru exemplificare vă dau mai jos linkurile respective.

Vechiul site este acesta Optimizare SEO Timișoara iar cel nou este acesta Optimizare SEO Timișoara ultimul fiind adaptat pentru telefoanele mobile. Primul e foarte greu de manipulat de pe un display mobil, riști sa-ti rupi degetele si sa-ti pui ochelarii bunicii.

Pana am terminat site-ul cel nou, al doilea, am mutat vizitatorii pe site-ul Optimizare SEO Timisoara varianta mobila, adica aici ajungeai doar daca erai venit de pe telefonul mobil. Altfel ajungeai tot la cel clasic.

Rămâne ca dvs să decideți singur ce aveți de făcut. Sunt banii dvs.