Desigur că mi-aș dori să mă alegeți pe mine pentru site-ul dvs, dar oricui veți încredința lucrarea dvs., dacă veți urma măcar unul din sfaturile mele din acest site, am convingerea că rămâne deschisă ușa unei viitoare colaborări. Pentru că, poate, este mai important să mă țineți minte, pe mine și sugestiile mele, decât neapărat să „vă iau banii acum”! Mă gândesc că voi câștiga mai bine și pe termen mai lung dacă vă convingeți de sugestiile mele din practica dvs de zi cu zi, din „ciocnirea” cu alt web designer, acela pe care l-ați ales, acum, în locul meu.

Cine și cu cât vă construiește site-ul

Cine se va ocupa de partea de web design este o chestiune care vă privește doar pe dvs. și veți alege în funcție de interesele pe care le aveți. Dacă sunteți o persoană particulară, care vrea un site doar pentru a-și exprima public ideile în spațiul online (și atunci aveți cel mai probabil nevoie de un blog), mă gândesc că nu vă interesează să decontați cheltuielile. În acest caz s-ar putea să fiți tentat să încredințați lucrarea de web design unui „student”.

web design de succesSensul pe care-l dau eu cuvântului „student” – care se ocupă cu design-ul paginilor web – se extinde dincolo de accepțiunea intrinsecă a cuvântului. Eu numesc studenți pe toți aceia care lucrează la negru și nu sunt neapărat cursanții facultăților de informatică și calculatoare, căci mă gândesc că înspre aceștia vă fug gândurile și căutările. Îi găsiți de regulă prin cunoștințe sau anunțurile de mica publicitate. Tot de obicei au niște prețuri care sunt în stare să elimine marea parte a concurenței.

Marea majoritate a studenților lucrează pe doi lei. Este limpede de ce. Dar, opinia mea este că totul se potrivește acelei vechi vorbe din bătrâni: cât dai atâta face! Cu siguranță că un web design executat de o agenție specializată, de un frelancer autorizat va fi mai scump. Dar, în schimb, aveți garanții: că textul nu este plagiat, imaginile nu sunt furate și de fapt legalitatea este respectată în toate aspectele. Nu mai vorbesc despre criteriile de profesionalism care vi se asigură de către un plătitor de impozite. Deși, trebuie să recunosc că nu bag mâna în foc pentru nimeni, surprize pot să apară de oriunde…

O ultimă observație despre acest subiect, altfel risc să spuneți că sunt răutăcios. După experiența mea în acest domeniu, pot să vă garanatez că între a te ocupa de web design și a fi instalator de windows, de a înlocui hard-discul și de a instala drivere este o imensă diferență. Apoi, a avea competențe digitale în utilizarea calculatorului nu este același lucru cu a fi creator de pagini web, nu înseamnă că poți spune despre un site că are o mare cotă de originalitate. Mai mult, nu înseamnă că dacă faci un site ai și idei despre cum se promovează site-ul, cum se propagă pe internet și cum ajunge la publicul dvs de interes. Ultimele aspecte le voi trata într-un material separat.

Agenție sau freelancer?

cum alegi web designerulCred că nu are foarte mare importanță dacă veți lucra cu o firmă specializată în web design sau cu un freelancer, atâta vreme cât își văd de treabă și execută lucrarea pentru care au fost plătiți. Fiecare dintre aceste variante are avantaje și dezavantaje.

Agențiile și firmele au avantajul unei organizări mai riguroase, sunt mai mulți oameni, în principiu fiecare ar trebui să știe ce are de făcut. Asta nu înseamnă că veți primi cel mai bun produs, cel mai bun preț și lucrarea de creare a site-ului dvs se va încheia la timpul stabilit.

Un freelancer este, după câte am observat eu în activitatea mea, un tip oarecum mai sucit, dacă se poate spune așa. Uneori s-ar putea să trebuiască să tragi de el, mai uită sau pur și simplu e supra aglomerat.

E greu de spus cu cine să vă faceți site-ul, de unde veți obține garanția unui site cât mai perfect… Totuși, sugestia mea este ca înainte de a face o alegere să mai studiați puțin piața. E mare, suficiente oferte, iar în curând se va spune că și la web desing se pricepe toată lumea.

Alegeți firma sau omul cu care simțiți că vă înțelegeți, cu care rezonați. E tot ce pot să recomand.

Importanța portofoliului în web design

Opinia mea sinceră este că portofoliul cu lucrări de desgin web afișate pe un site este, de cele mai multe ori, unul fals, irelevant, incomplet sau toate la un loc. Experiența m-a învățat că se poate face foarte bine un lucru cu cineva care n-a făcut în viața lui acel ceva. Și invers. Explicația este simplă. În web design rutina este bună, chiar foarte bună dacă vorbim despre structura unui site, despre funcționalitatea în integralitatea lor a paginilor web.

portofoliul in web designRutina este bună dacă doriți ca site-ul să fie corect tehnic, fără greșeli, inclusiv de ortografie. Căci, un design al paginilor dvs web va trebui să nu vă facă de rușine. Este o impresie care greu o va uita vizitatorul site-ului dvs. (în cazul în care chiar vă ține minte…) dacă va da de o pagină cu eroarea 404, sau dacă va întâlni cuvinte scrise incorect gramatical. Sau greșeli de om care nu a fost la școală…

Rutina este poate ceva dăunător dacă vreți să dați un anume quelque-chose site-ului, ceva chic cum se spune, iar în acest caz orice web design are nevoie de un suflu nou. Este opinia mea, pe care mi-am format-o în ani de experiență în domeniul publicității. Adică, dacă doriți ceva oarecum diferit de al concurenței dvs, dați să facă unuia care nu a mai făcut. Paradoxal, nu? Da, pentru că va vedea altfel, va fi eliberat de prejudecăți în privința sarcinii pe care i-o dați.

Ori, dacă asta doriți, veți obține și un aer de ingenuitate, care este atât de fermecător de cele mai mute ori…