Numele site-ului a ajuns o regula mnemotehnica…

numele-de-domeniu-in crearea-site-web

Pana sa va puneti problema despre ce fel de web design aveti nevoie mai este cale lunga… Daca aveti ideea de site web, inseamna ca indicat ar fi sa va ganditi la un nume de domeniu. Ceva ce ar parea deosebit de complicat, caci se va dovedi cum orice nume va place veti constata ca e deja ocupat!

As dori insa sa va spun ca am ajuns vremuri cand nici macar nu mai conteaza numele de domeniu. Zau asa! Pana in urma cu cativa ani se dadeau adevarate „lupte“ pentru a ocupa numele de domeniu cele mai bune. Asa era pe atunci, cand „marii“ web design-eri cumparau nume de domenii dedicate si asteptau sa vina respectivele firme sa-si faca web site-uri, iar ei revindeau numele de domeniu pentru un profit excelent! Daca imi aduc bine aminte Air France a patit asa cu un shmecher roman, a trebuit sa-si cumpere de la acesta la suprapret numele.

Intre timp s-au mai schimbat cate ceva, deh, am intrat in UE si era normal sa nu mai traim ca in vestul salbatic si birocratic, nu se mai pot face marshavii de acest gen, numele de marca este ceva ce acum intra sub incidenta legii. Iar ca sa aveti un site cu „numele de aur“ pe care-l vreti a devenit o chestiune mai mult de orgoliu.

Revenind la numele de domeniu pe care sa-l aveti, ascultati-ma pe mine si nu va luati decat dupa o regula: sa fie usor de rostit la telefon, persoana careia i-l transmiteti sa-l inteleaga fara dubii. E dificil sa spuneti cuiva la telefon „vedeti oferta noastra pe scule-sharp-key-woops punct com sau ro“! Nu credeti? Poate intelege altceva si intra pe alt site, de exemplu cu balerine de companie si ati pierdut un client! Mai simplu un nume scule-1234 punct ro… si este si usor de tinut minte, pe cand woops va face trimitere la Britney Spears!

Deci, cred ca ati intuit deja ideea, numele de domeniu nu are absolut nicio importanta, Google nu va avantajeaza in niciun fel printre pictorii de biserici daca aveti site-ul pictor-biserica.ro! Numele site-ului este cu totul altceva, da, aici pot exista o mie de site-uri cu numele „Fotograf de nunta“, nu conteaza cate, caci toate vor avea alt nume de domeniu si deci alta adresa web, alt url cum s-ar zice. Faceti distinctia intre numele site-ului si numele de domeniu.

Ati putea sa va ganditi sa va mai luati un nume de domeniu absolut impersonal. V-ar ajuta pe viitor daca vreti sa faceti altceva, schimbati profilul si continutul la intregul site web. Adica daca astazi vindeti catelusi de plus si aveti site-ul mambo7.ro maine s-ar putea sa vindeti tractoare si sa o facti tot pe site-ul acesta, e nume usor de tinut minte si zau ca pe clienti nu-i intereseaza numele site-ului ci sa mearga tractorul!

Ar mai fi o chestiune demna de luat in seama: domeniu ro sau eu, sau com sau naiba sa le ia ca sunt deja o multime de variante! Adica exista optiunea sa aveti ceva pe viata sau inchiriat, in fiecare an sa platiti o taxa, modica e drept, cativa euro pe an. Aici nu stiu ce sa va spun, dar eu nu sunt adeptul numelor inchiriate, eu tratez numele site-urilor mele ca pe ceva de patrimoniu, vreau sa le las mostenire, asa ca sunt ale mele for ever. Si am doar nume cu extensia ro, caci sunt patriot!

Daca vreti sa va cumparati un nume de domeniu cu extensia ro, adica romanesc, sunt o multime de intermediari care va faciliteaza acest lucru. Eu va sugerez ceva mai „oficial“, mergeti pe http://rotld.ro  si o faceti. Vedeti si ce nume sunt libere, va administrati singuri nameserverele (important, caci am intalnit o multime de cazuri in care s-au tras tzepe in acest sens!) si aveti totul sub control.

Ati observat desigur ca nici n-am vorbit despre situatia in care va duceti in gazda la un server gratuit, acolo de regula n-aveti nicio problema cu web design si cu hosting si nume de domeniu. De fapt nici nu prea aveti nimic, pentru ca e totul gratis primiti cat ati platit!

Ar mai fi ceva de spus!? Nu-mi pica fisa, dar repet, cel mai important lucru e continutul dintr-un website, nu numele sau si nici web desing-ul…