Nevoia de web design… Sablon sau conceptie?

in web design e ca in viata, infatisarea schimba multe...

Suntem in faza de a decide despre web design: cream unul nou sau folosim un sablon? Apelam la un web design-er sau aplicam ceva gata facut? Voi incerca sa va redau avantaje si dezavantaje despre fiecare optiune, astfel incat sa va dau de fapt o sugestie care sa va economiseasca bugetul si in acelasi timp sa fie ceea ce doriti dvs. Asadar, va expun viziunea mea despre web design, sintetizata si bazata pe anii mei de experienta pe internet.

Nu exista web design nou!

In primul rand, sa facem un web design nou este ceva asemanator cu a inventa apa calda. Credeti-ma, daca apelati oriunde in lumea asta la o comanda pentru un stil nou de site, un alt fel de pagini web, sunt sanse infime sa obtineti ceva nou. Eu zic ca zero! Orice web designer, orice agentie, firma de web design, cum doriti sa-i ziceti, va va expune o solutie care nu este noua ci doar nu ati mai vazut-o dvs.

Paradoxal, noul in web design este doar ceva ce nu ati vazut inca! La fel ca in pictura, in muzica, in fizica, cinematografie, ca sa dau doar cateva exemple, ceva cu adevarat nou apare la intervale de timp relevante. Sansa deci ca dvs sa primiti un web design chiar nou este atat de mica!… Sigur, felul in care sunt prezentate informatiile pe care le doriti, modul de dispunere al lor, da, astea sunt forme de dispunere a ceva ce exista deja.

Omul sau firma de web design la care mergeti sa-i cereti o astfel de lucrare nu va face decat sa va rasfoiasca un catalog virtual: vreti asa, vreti asa, nu e mai bine asa? sau daca doriti sa fie asa… Iar dvs nu veti primi ceva nou, ci un web design adaptat nevoilor dvs… Adica, ironic vorbind, nu e cazul sa platiti ceva ce s-a facut deja si a mai fost o data platit!

As vrea sa stiti ca toate asa zisele „agentii“ de web design, care sparg totul, care n-au concurenta in lumea asta (sic!), nu fac altceva decat sa adapteze niste sabloane la nevoile dvs. O aplicatie noua, specifica si care sa fie un web design care rupe gura la site-ul dvs va fi de fapt un lucru rarisim.

Design-ul la o pagina web este imaginea. E ca la femei…

As vrea sa fiti convinsi de o idee, de fapt o intelegeti mai bine daca va amintiti proverbul acela cu haina face pe om! Asa este si in web design. Aveti un site de care v-ati plictisit? Vreti unul nou, ceva care sa va potoleasca setea si nevoia de web design revolutionar? Schimbati fotografiile din el si veti obtine ceva ce nici nu va imaginati. Schimbandu-i doar imaginea nu-i afectati functionalitatea, pastrati ce a mers (sau nu) schimbati doar look-ul site-ului dvs.

O fotografie noua intr-un site, sau schimbarea tuturor, este ca la femei. Cand dupa ani si ani isi schimba coafura ramaneti cu gura cascata, recunoasteti asta, va uitati la ele si ziceti uauu! Asa este si in web design, inainte de a comanda un site nou incercati sa vedeti cum ar fi daca i-ati schimba look-ul. Este mai simplu, mai ieftin si oricum nu veti obtine nimic nou, v-am spus mai sus ca noul in web design este ceva rarisim.

Apare o alta sugestie: sunteti capabili de a face propriul dvs web design. Cum? Printr-o fotografie noua, o schimbare de culori, iar asta ati putea sa o realizati chiar mult mai usor. Nu este vital sa stapaniti cunostintele tehnice necesare, ci doar sa stiti ceea ce vreti, astfel incat sa-i spuneti admin-ului de web ca uite domnule, asta sa mi-o inserezi acolo si asta nu mai vreau sa fie, iar asta o asezi in pagina a doua! Cam asa se face un web design care sa placa proprietarului.

Ce vreti sa stapaniti, site-ul sau afacerea?

Desigur ca pentru oamenii care se respecta pe ei, respecta publicul si legatura cu acesta, un site web este parte importanta a comunicarii. E important cu totul. Parerea mea este ca exista trei mari categorii de web design, acestea fiind determinate insasi de genul de stapani care le poseda.

  1. Site-uri care sunt trase de stapanii lor. La acestea, oricat de prost ar fi concepute paginile web, orice web design manelist, sau dimpotriva, avangardist, nimic nu va conta. Ele sunt urmarite de fani, de adepti, de cursanti care nu vad neaparat site-ul si oricum ajung la el urmarindu-l pe stapan. Sau daca vad design-ul si functionalitatea acestuia vor zice uauu ce fain e, sau asa a vrrut el sa fie, original, asta e conceptia!
  2. Site-uri care lucreaza. Acestea sunt pagini web formule matematice. Ele sunt destinate sa vanda, sa produca, sa adune adepti, etc. Pot sa spun, cu toata convingerea, ca la acest tip de pagini web avem un design plictisitor, banal, uneori execrabil. Dar nu acesta este scopul lor, repet, sunt pagini web care muncesc pentru dvs. sau cot la cot cu dvs. Noutatea in web design, aici, o reprezinta schimbarea culorilor, a fotografiilor sau a produselor.
  3. Site-uri pentru oameni care vor sa fie prezenti pe web, sau la care internetul i-a aspirat si a intrat in viata lor, intr-un cuvant site-urile normale. Acelea ale majoritatii oamenilor. Sunt putini in lumea asta care sa fie comparabili cu Picasso sau Madonna, putine firme de talia Coca Cola sau Vodafone… Sper ca mi-ati inteles ideea.

Prima si a treia categorie nu au nevoie de web design-er. La prima, responsabilul cu partea artistica este artistul, omul politic sau cine o fi stapan, de regula afon complet la fineturile web. La a treia avem de-a face cu un web design dictat de informaticieni si de piata, adica de nimeni si de toti in acelasi timp, un web design ca Legiunea Straina, eficient si riguros.

Categoria de mijloc este a oamenilor de afaceri care n-au timp sa se ocupe de web design, nu vor sau nu le place, dar totusi nu sunt indiferenti la imaginea lor. Artisti de talie normala, publicisti, clasa de mijloc a societatii in general. Aici, daca ma intrebati pe mine, se fac cele mai multe compromisuri in web design, adica reala incompetenta sau neglijenta este cuplata (sau nu) cu stiinta de a se lasa dirijat de cei care se pricep. Ma rog, si a se pricepe e doar o vorba uneori…

Acum, concluzia mea este trasa firesc: dvs care ma cititi sunteti din categoria a doua. Altfel ati sti ce aveti nevoie in materie de web design, ati spune deja direct ce doriti, si fiind cineva din prima categorie presupun ca v-ati pierde timpul citind acest site. N-aveti nevoie de mine, nu cred…

S-ar putea sa fiti un om din categoria a treia si in acest caz, web design este ceea ce am spus, o formula matematica. Am putea discuta…

Cel mai probabil sunteti din marea categorie a doua, a celor mai multi oameni si in acest caz, ca sa stiti ce sa faceti in materie de web design, va recomand sa cititi si mai departe, daca tot ati ajus pana aici.

Si totusi, cum rezolv partea de web design a site-ului meu?

Ati ajuns la partea cea mai putin importanta, daca vreti parerea mea. Dar care va va lua destul de mult timp si va fi o vesnica problema. Eu prin web design inteleg (desi unii ma vor contrazice) nu doar felul in care este pus un anumit text intr-o anumita pagina, o imagine, locul ei, ci si interconexiunile dintre acestea. Din acest punct de vedere, daca gasim o legatura satisfacatoare estetic si functional am rezolvat totul. Aici e problema.

Daca vreti sa mergeti la un web design-er, la o firma de realizare pagini web sau oriunde altundeva, sunt sanse mai mici ca acestia sa poata intra in mintea dvs si sa va ghiceasca stilul, tentatiile, dorintele. De aceea, solutia pe care vi-o propun este sa va alegeti un sablon, va uitati la altii si puteti spune: da, asa vreau, asta as vrea sa fie altfelo sau pusa acolo, iar cand faci click pe aia sa se deschida pagina cutare, etc….

Nu va rusinati, tot ceva inedit veti avea. Cum am spus, inovatia in web design este mai rara… Ca la compozitia unui tablou, regulile sunt cam tot aceleasi…

Va dau mai jos cateva linkuri de unde va puteti inspira. Apoi, aveti un punct de plecare. Ziceti asa vreau! In fosn asa se va si intampla, web desgin-erul va lua modelul si-l va modifica pentru dvs. Veti avea asadar un „web design nou“.

Deci free template-uri pe unde va recomand sa va uitati:

Si vreti sa stici ceva? Cred ca 98% dintre cei care ofera servicii de web design si-au luat de acolo template-uri, n-au bagat nicio sudoare in ele. Pur si simplu le-au descarcat gratis sau le-au cumparat, le-au modificat si adaptat si le revand. Asta e businessul lor de web design…

Si eu lucrez tot asa, dar in wordpress, am sabloane si le adaptez. Dar nu zic ca am inventat roata…