Evident, acesta este primul pas în tentativa dvs de a avea un site. Numele de domeniu este important și nu este, depinde de perspectiva din care priviți lucrurile. Este important pentru că nu puteți avea un site și nu existați pe internet dacă nu aveți un nume de domeniu. Partea de web design este ultimul lucru la care trebuie să vă gândiți acum, mai întâi aveți nevoie de un certificat de naștere, respectiv de numele de domeniu.

nume de domeniu pentru web
doar aparent intrati în ceață cu numele de domenii, în realitate nu prea contează…

Numele de domeniu ar fi bine să fie cât ușor de ținut minte, iar acesta este unul din lucrurile cu adevărat importante la un web site. Închipuiți-vă că trebuie să-l dictați la telefon și că din trei în trei cuvinte explicați interlocutorului: „nu e bine, ascultă la mine, acum vine cratimă, adică minus, după t vine h de la Horia, de două ori x și șapte, cifra șapte nu cu litere…” Puteți avea cel mai minunat web design din lume dacă n-ați reușit să transmiteți cuiva numele site-ului dvs doar vorbind la telefon!

Dacă numele de domeniu conține sau nu cuvinte cheie este absolut irelevant. Astăzi, spre desoebire de „evul mediu” al internetului, nimeni nu vă căuta după numele pe care-l dictați la telefon. E mult mai simplu și mai pragmatic: cine are nevoie de dvs vă caută cu un motor de căutare, cu Google, de exemplu. Deci, nu are nicio importanță că aveți numele de domeniu georgica.ro sau sex2000.ro… Important este ce scrieți în site și ce conține acesta.

Pentru mai multe explicații despre alegerea numelui de domeniu poți citi și „SEO numele de domeniu? N-au nicio legătură…

Nume de domeniu .ro sau .com?

Este important doar din punctul de vedere al proprietății. În momentul de față numele de domeniu românești, respectiv cele cu extensia „ro”, se plătesc o singură dată. Costă vreo 51 de dolari plus TVA și le puteți cumpăra de la unul din mulții reselleri. Sau direct de aici www.rotld.ro.

Pentru numele de domenii .com, sau org, eu, info, etc… se plătește o taxă anuală de câțiva dolari, găsiți și ofertanți de acest gen pe net câți doriți. Eu nu mă ocup cu revânzarea lor, nu mă interesează comisioane de acest gen, pur și simplu vă intermediez sau vă spun ce să faceți.

Există multe discuții în ultima perioadă printre web designeri referitor la „veșnicia” domeniilor ro. Acestea au fost determinate de faptul că, se pare, unii vor să le facă și pe acestea cu taxă anuală. Nu știu. În România este posibil orice, doar timpul ne va da răspunsul.

Dacă ești mai bine văzut de Google cu domeniu ro sau com? Prostii. Motoarele de căutare nu țin cont de așa ceva, doar de conținutul site-ului. Nici măcar estetica din web design nu are importanță, căci din acest punct de vedere Google și ceilalți sunt cam tâmpiți. Dar, cine dintre dvs poate să spună ce este frumos și ce nu!? Totul depinde de gusturi.

Dacă ne referim la partea de funcționalitate din web design atunci da, este altă discuție, cât de ușor sunt accesibile informațiile din site, cât de repede se încarcă acesta, da, sunt criterii ce contează.

Deci, vă rog să rețineți că nu are importanță ce extensie are domeniul dvs și unde este plasat, în România, Anglia sau Patagonia. Singurul lucru important este conținutul site-ului și felul în care este accesta. Nu există nicio influență geografică sau de extensie a numelui de domeniu!
buton top

Alegerea unui serviciu de hosting

Pentru cine nu știe, hostingul înseamnă acel serviciu de găzduire a unui site, căci trebuie să vă gândiți la un site ca la un pachet de fișiere (pagini web) iar acestea, ca să fie în siguranță sunt depozitate pe un server. Ce înseamnă acest lucru? Că nu s-ar putea să vă țineți site-ul pe calculatorul dvs din camera de lucru? Nicidecum. Puteți să-l țineți și pe un laptop, pe frigiderul din bucătărie și site-ul dvs să funcționeze perfect. Nu asta este problema.

Definiția serverului

După ce web design-erul își termină treaba, ca site-ul dvs să fie văzut de public el trebuie accesat de pe calculatorul unde se află depozitat. Acesta este un server, un calculator mai mare dacă vreți. Cei care au servere nu se ocupă decât cu asta, păstrează site-uri (și corespondența privată mai nou…). Astfel, vă scutesc pe dvs de lupta cu hackerii care în permanență vor să șteargă ceva, să fure sau să distrugă.

consultanta hosting ptr webdesigneriDe obicei, cel care face web design știe doar atât cât îi trebuie despre server. Căci, credeți-mă, nu veți dori în niciun caz ca ținându-vă site-ul în laptopul din bucătărie și vrând să-l arătați lumii întregi, să riscați să intre pe hard-discul dvs cine știe cine din Ucraina și să vă bage un virus. Să vă șteargă datele sau, mai rău, să vă fure parolele și să acceseze în locul dvs contul de internet banking. Sunt sigur că nu vreți asta!

Pretențiile de la un serviciu de hosting

Opinia mea de om hârșit pe internet de la nașterea lui și a multor cititori de ai mei, de la începuturile meseriei de web designer și până azi este că, acum, cea mai mare (și singura) pretenție pe care o am de la un serviciu de hosting este aceasta: să fie serios! Seriozitatea la acest seviciu înseamnă să fie constant în servicii, să funcționeze tot timpul și să-ți răspundă operativ la solicitările pe care le ai, căci oricine are un site se va lovi de ceva probleme. Nu se poate altfel. Nu vedeți că și dacă-ți cumperi o pâine trebuie să mănânci cu grijă să nu dai de vreun șurub!?

Acum, la modul serios vorbind, dacă ne referim la un utilizator obișnuit de internet, spre desoebire de cel de acum câțiva ani, lucrurile s-au schimbat enorm de mult în bine. În urmă cu zece ani, de exemplu, oricine se ocupa de web design era exasperat de câteva chestiuni: Doamne, dar cât o să-mi iese de mare site-ul acesta, unde să-l pun, ce lățime de bandă, câte conturi de mail o să fie nevoie, etc.!?

Toate grijile celui care făcea paginile web erau oarecum justificate, căci dacă web design-ul este o afacere și hostingul este un business. Pentru fiecare serviciu pe care ți-l ofereau, cei de la hosting îți cereau niște bani în plus. Doreai mai multe adrese de e-mail costa mai mult, un GB de spațiu suplimentar costa și mai mult, și tot felul de chestii care însemnau, zic eu, că nu știau cum să te mai jecmănească.

Acum, lucurile s-au mai simplificat. Concurența la hostângiștii ăștia a devenit atât de mare, tehnologia a evoluat atât de mult încât, practic, pe bani puțini obții tot ce-ți trebuie.

Comcluzie: cu un euro pe lună puteți obține o găzduire super-mulțumitoare! Practic, nici nu vă trebuie mai mult. Ascultați-mă că am părul alb, atât cât mai e…

Sunt convins că vă interesează ce serviciu folosesc eu, am hosting-ul la TLH, la ei este plasat site-ul pe care-l citiți acum…