Cum să-ți faci un site. Primii pași în web. Primele pagini

proiect design web
Un proiect de design web ar trebui sa inceapa priuntr-o schiță pe hârtie...

Design-ul web nu este primul lucru de care aveți nevoie. Dacă vreți un site, evident, despre asta discutăm. In mod normal, daca nu sunteți familiarizat cu terminologia și tehnicile realizării efective a prezenței online s-ar putea să fiți derutat. Lucrurile nu sunt însă foarte complicate, le puteți înțelege în cel mai mic detaliu și veți putea lua deciziile în cunoștință de cauză.

Totul este să aveți puterea și înțelegerea de a controla orice vă privește. Chiar dacă, la modul realist vorbind, nu puteți sau nu are rost sa le faceți singur pe toate decât dacă veți deprinde și niște cunoștințe tehnice. Dar există părți importante din viața unui site pe care le puteți susține fără absolut nicio problemă.

Numele de domeniu

Numele de domeniu este acea denumire unică a site-ului dvs care apare în adresa lui. El este ceva unic și nu poate aparține decât unui singur site. Este ca la registrul comerțului, se înregistrează de către un proprietar. Termenul de proprietar este oarecum relativ și veți înțelege imediat de ce.

reclama web design timisoara

Un nume de domeniu, de exemplu „numelemeu are o extensie, o terminație. Cel mai ușor ca să înțelegeți este exemplul practic. Puteți avea numelemeu.ro sau numelemeu.com sau numelemeu.org sau cu extensia eu, sau oricare dintre cele posibile. Dacă doriți puteți avea și extensia țării vecine, respectiv a Ungariei și atunci veți avea numelemeu.hu.

Ca să aveți propriul dvs nume de domeniu va trebui să-l întregistrați. În România, procedura de înregistrare se făcea, până nu demult, o singură dată. Era pe viață cum s-ar spune. Acum se face ca și-n alte țări, se închiriază anual. Procedura se derulează la Institutul național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică din București. Sau la unul din reselleri, e plin internetul de aceștia din urmă.

Numele de domeniu cu terminația „.ro” costă câțiva euro pe an. Mai exact 12 + TVA. Puteți plăti online cu cardul. La fel este și cu domeniile .com, .eu, .org etc… După ce primiți factura se cheamă că sunteți proprietarul site-ului. Teoretic, juridic vorbind lucrurile sunt puțin diferite.

Vă rog să rețineți că nu veți putea avea decât un nume de domeniu care este liber, adică aici funcționează regula primul venit – primul servit. Sau așteptați până se eliberează numele pe care-l doriți…

Dacă aveți numele de domeniu atunci pe internet veți fi găsit după www.numelemeu.ro

Nu faceți confuzia între numele unui site si numele de domeniu, numele site-ului poate fi „Fabrica de ros pantofi din Cițcău” și pot fi mai multe site-uri cu același nume, însă doar unul va fi www.numelemeu.ro. Însă pot fi mai multe ale dvs.!

Ideea mea este că nici nu contează ce nume veti avea efectiv, puteti sa-i spuneti si soarefrumos, daca site-ul este despre pantofi, el in legatura cu pantofii se va pozitiona si nicidecum cu soarele.

Hostingul site-ului

Hostingul este așa o chestie care ne-ar putea băga în ceață, dar este ceva relativ simplu și nu trebuie să vă bateți capul prea mult, aici chiar e indicat să externalizați totul și să nu vă complicați. În principiu este vorba de un calculator (server) unde vă veți ține site-ul, respectiv fișierele din care este compus acesta.

Dacă țineți dvs neapărat, puteți să vă țineți site-ul acasă, pe calculatoul dvs, dar ar trebui să-l aveți permanent conectat la rețea, să vă luptați tot timpul cu virușii, cu hackerii și cu propria dvs incompetență. Și eu sunt în aceeași situație, așa că am apelat la o firmă!

Problema care se pune în această chestiune este prețul și ce face firma de hosting pentru dvs în schimbul prețului. Opinia mea este că aici se pot face multe economii, pentru că firmele de hosting vă vor cere bani pentru servicii pe care nu le veți folosi niciodată sau nu are rost să le comandați, asta pentru că oricum prea puțini pricep despre ce este vorba cu adevărat.

Ce trebuie să vă intereseze este cât spațiu vi se oferă, câte adrese de e-mail puteți avea, câte baze de date și cam atât. Eu am de ani de zile închiriat un spațiu de 1 GB, nu folosesc decât 1-2 adrese de e-mail și am vreo 2-3 baze de date. Aș putea să folosesc o singură bază de date, că nu e nevoie de mai multe, dar când am început eu habar n-aveam ce sunt astea așa că… liniștit, una singură vă ajunge!

În concluzie, să nu mai batem câmpii și să spunem că un hosting normal ar trebui să vă coste cam 1-2 euro pe lună. De regulă se achită anual. Pe mine mă costă vreo 65 de lei pe an.

Partea de web design

Webdesign-ul este secțiunea cea mai vizibilă a existenței unui site, dar nu cea mai importantă, în ciuda ideilor vehiculate de unul și de altul, gen „da măi, dar dacă site-ul tău arată ca naiba cine vine la el?” Eu răspund că poate să arate oricum, dacă nu ești de găsit poți avea și ochii violeți că tot degeaba, dar trecem peste „novicismul” acesta și să ne concentrăm pe esența treburilor de web design.

Aici este totuși un câmp mai larg de acțiune, mai vizibil și vă dă senzația că sunteți stăpâni, deși în realitate sunteți stăpân doar pe ce aveți în buzunar, pe un site web nicidecum. Colecția de fișiere care se constuie în site-ul dvs se pot realiza practic printr-o mulțime de metode, de la un soft specializat, până la fișierele scrise pe „word”, sau chiar în „notepad” (asta, ultima, mult mai delicată fiind, căci trebuie să știți ce scrieți…)

Important este însă că dacă aveți puțină îndemânare, nu foarte multă, puteți face totul singuri, cu o platformă wordpress este chiar simplu. Sunt zeci si sute de tutoriale, documentație cât încape, puteți să vă construiți singuri site-ul…

WordPress-ul se downloadează chiar și în limba română și se instalează relativ simplu, dar dacă nu vă descurcați sunați un prieten…

Cât costă un web design? Depinde, ce vreți, cât de mare e site-ul, sunt mai mulți factori. Dacă e doar un site de prezentare sau e și magazin online sau amândouă la un loc…

Administrare – mentenanță

administrare-site

Este secțiunea „horror” a site-urilor. Pentru că de regulă apar tot felul de chestii care vă pun bețe-n roate. Cele mai multe se datorează incompetenței dvs, la propriu, la mine este la fel. În viața unui site apar situații când ștergeți din greșeală ceva, faceți o setare greșită și apar bazaconii. Și mie mi se întâmplă, și altora mult mai deștepți! (în general, cu cât ești mai deștept cu atât faci chestii mai copilărești, greșeli de doi bani, nu credeți!? Din zăpăceală, aiureală, neatenție, exagerare a propriilor capacități…)

Sugestia mea este ca în funcție de cât sunteți de nevrednic și de băgăcios în chestiunile interne ale site-ului să aveți o relație bună cu un tehnician. Apelați la serviciile lui fie printr-un abonament, fie pe bază de lucrări, adică doar atunci când se întâmplă să nu mai puteți de dorul lui.

Eu fac astfel de servicii dar nu mă axez pe ele, v-am spus, am și eu doza mea de incompetență și când mi se-ntîmplă ceva dau telefoane la prieteni…

Administrarea de conținut

Este secțiunea de „content writing” pe care o puteți face singur. Este chiar recomandat să o faceți pentru că, deși se poate și altfel, dvs. vă cunoașteți cel mai bine business-ul, magazinul, afacerea, cum doriți să-i spuneți și ce aveți.

Printr-o platformăde wordpress lucrurile devin chiar simple.

Dacă este vorba de un magazin online atunci lucrurile vă revin cu prisosință, dvs veți face administrarea conținutului.

Observație: dacă nu știți SEO vă recomand să adăugați orice nou conținut sub directa îndrumare a unuia care se crede specialist SEO. Veți înțelege mai jos de ce.

Optimizarea SEO

În primul rând, optimizare SEO este o porcărie, nu există așa ceva, adică n-ar trebui să fie. Vreau să spun că alăturarea celor două cuvinte este nefirească. SEO este acronimul de la „Search Engine Optimization” care înseamnă chiar „optimizare pentru motoarele de căutare”. Așadar, să mai pui și cuvântul optimizare este deja o aberație lingvistică. Una dintre multele ale lui Google. În fine, folosesc și eu asta pentru că mă obligă businessul…

Deci, partea de SEO este, cred eu, cea mai importantă a unui site. Dacă nu aveți SEO la site atunci nu existați. La modul serios vorbesc, dacă nu este implementat SEO în site-ul dvs atunci nu veți fi găsit de către cine vreți. Site-ul va fi găsit greoi, întâmplător și dacă dați dvs adresa cuiva, altfel nu, vă garantez!

SEO reprezintă o sumă de tehnici care vă fac site-ul vizibil pe internet. Adică felul în care se scrie conținutul, cum se pun imaginile în site, cât de mari și cum să fie denumite… Textele, cum să fie scrise, unde să fie plasate…

Principial, o pagină de internet are două părți: head și body. Headul dă informații motoarelor de căutare, body este de fapt ce vedeți dvs pe monitor.

SEO se referă și la partea invizibilă, respectiv la acel head despre care am spus mai sus, cum se scriu părțile componente, când… toate astea sunt chestiuni pe care nu le știți, cu siguranță, altfel nu ați citi acum textul meu.

De aceea, orice text introdus, orice imagine, orice pagină nou creată trebuie să respecte niște condiții, altfel nu merge nimic. Chiar dacă ați avut SEO implementat în site și a funcționat, dacă adăugarea de conținut se face la întâmplare, site-ul o ia la vale. Adică va deveni din ce în ce mai greu de găsit.

Trebuie să mai țineți cont și că regulile de ierarhizare a poziției site-urilor se schimbă destul de des, iar asta din cauza evoluției societății, a tehnicii, a internetului în general. Încă un motiv ca să aveți pe cineva care se ocupă în permanență de site-ul dvs.

Concluzie

Dacă vreți să aveți un site e bine să țineți cont de cele scrise mai sus, nu neapărat aici, mai cititți și mai învățați și din altă parte, nu sunt eu cel mai deștept și cel mai bun. Un site o să-l înființați doar dacă aveți cu adevărat ceva de spus, altfel vi se va părea o corvoadă și veți abandona rapid.

Sugestia mea este să faceți totul cu cap, gândiți-vă bine ce puteți face singuri și ce nu, cu ce nu merită să vă-ncurcați. Alegeți în consecință și… multă baftă!

Despre matei 15 Articles
Sunt fost jurnalist. M-am apucat de web design prin 98-99. La început doream doar să-mi public articolele si fotografiile. Apoi, am făcut și site-uri pentru alții... Mă axez pe conținut. Adică pe texte și imagini, respectiv pe copywriting...