Am spus de atâtea ori că site-uri cu web design original există foarte puține, că sunt rarisimi webdesignerii care aduc originalitate, încât nu voi repeta mai mult de câteva propoziții în acest sens înainte de a trece la esența textului.

originalitateDeci, un web design original nu prea aveți șanse să obțineți dintr-un motiv cât se poate de simplu: Bill Gates nu se mai poate naște odată, Larry Page și Sergey Brin, fondatorii Google, la fel, sunt unici, la fel și Zuckerberg de la faceBook și aș mai putea să enumăr câteva exemple. Vreau să spun că originalitatea în web design este acum rară, dar va fi și mai rară pe măsură ce evoluează tehnologia.

Când spun originalitate nu mă refer la conținut, acesta da, el poate fi original și chiar este indicat să fie. Vreau să spun că originalitaea la pagini web nu se mai regăsește în aspect și funcționalitate. Din acest punct de vedere totul este șablon, se schimbă fundalul paginii, se schimbă antetul, alte culor și zici că ai alt site… Asta este! Totul se șablonizează, se globalizează dacă doriți o expresie la modă.

Originalitatea în design-ul paginilor web este și trebuie să fie în conținut. Aici este punctul critic al reralizării paginilor web: conținutul. De fapt, cei de la Google apreciau că, în momentul de față (august 2016), sunt vreo 20-25 % din paginile de internet din lume au probleme de originalitate, adică ele copiază conținutul altora. (astea sunt pontisme…)

Criterii de alegere a design-ului web

wordpressRepet, design-ul unei pagini web nu se limitează doar la aspectul vizual. Este important desigur cum arată un site, dar design-ul nu înseamnă doar asta. Este o noțiune mult mai complexă, am spus și altă dată, se fac facultăți de design în orice, iar paginile web sunt în aceeași situație …

Deși există mai multe soluții de realizare a paginilor web, eu mă limitez în principal la două, la platforma de wordpress și template-urile realizate în htnl și css. Sunt cele mai comune metode, cele mai ușor de lucrat cu ele, cel puțin din punctul meu de vedere, iar mai jos voi explica rațiunea pentru care le folosesc și le recomand.

Site-uri în wordpress

Platforma open-source wordpress este principalul instrument de care mă folosesc în web design. Iar dacă veți fi clientul meu înseamnă că sunt 90% șanse să aveți un site făcut în wordpress.

Avantajele realizării site-urilor în wordpress:

  1. WordPress-ul oferă soluții pentru aproape orice tip de site web: site-uri de prezentare pentru firme, magazine online, reviste online, pagini personale și bloguri, booking. Și toate adaptate atât pentru desktop-uri cât și pentru telefoanele mobile…

  2. Este o platformă gratis, iar asta înseamnă costuri reduse în exploatare. Consider că orice cheltuială care poate fi eliminată este un beneficiu.

  3. O poate folosi oricine, adică nu creează dependență după terminarea site-ului de către web designer-ul freelancer sau firma cu care lucrați. Practic, dacă știți să lucrați în programele de tip „office” , veți putea și să vă administrați propriul site.

  4. Fiind o platformă open-source înseamnă că veți găsi documentație la practic orice problemă. Soluții, idei, proiecte
  5. Puteți să creșteți complexiatea site-ului dvs prin adăugarea sau eliminarea de module. Ca la mașini: veți cu climă, fără climă, cu închidere centralizată, cu formulare personalizate, etc…

  6. Varietate de soluții estetice; adică atunci când vă plictisiți de cum arată site-ul dvs îi schimbați tema, alegeți o altă înfățișare îmbrăcându-l cu alte haine. Practic, același conținut poate fi prezentat altfel… Puteți obține teme gratuit sau contra cost https://theme.wordpress.com ori de aici https://wordpress.org/themes/browse/new/
  7. Se promovează cel mai ușor. Avantajul major al wordpress-ului este acela că se poate optimiza SEO cu cea mai mare ușurință. În ansamblul lui, wordpress-ul parcă este predestinat să fie un instrument de promovare a ceva, a unei afaceri, a unui site de prezentare, magazin online… Da, eu sunt convins că site-urile care conțin magazine online și sunt realizate în wordpress…. le vor putea întrece mult mai ușor pe cele clasice, cele cu open cart, joomla, presta-sdhop și care or mai fi.

Dezavantaje:

Probabil că sunt mai multe, eu însă nu m-am lovit de nimic care să mă deranjeze semnificativ. Aș menționa totuși un aspect: în cazul în care vreți să adăugați un modul, un script, o funcționalitate de fapt ptr site-ul dvs va trebui să vă documentați destul de mult înainte. Adică să alegeți o soluție verificată și care corespunde exact intereselor dvs. Pentru că nu există nimic universal valabil și da, acesta este dezavanatajul wordpres-ului, ți se oferă foarte multe posibilități de alegere ceea ce, la un moment dat va face din site-ul dvs un fel de pom de Crăciun, da, vreau să am și aia, și aia…

Șabloane html – css

websites free templateUna din variantele pe care le mai sugerez și le mai folosesc este cea a șabloanelor html. Cu design adaptat sau nu pentru telefoanele mobile. Această soluție de web design este mai potrivită site-urilor de mici dimensiuni, care nu-și doresc să se dezvolte în ritmul pe care-l oferă wordpress-ul.

Un avantaj al site-urilor clasice pentru desktop ar putea fi simplitatea. Dacă ele sunt folosite doar pentru computerul de la birou ați putea dirija exact construcția site-ului, colțul acela vreau să am asta, în mijloc să fie asta, etc. Un loc unde puteți vedea șablona de acest tip ar putea fi acesta: https://freewebsitetemplates.com/

În schimb, dacă aveți un website cu design adaptat pentru telefoanele mobile veți pierde avantajele esteticii pe care o doriți. Fiind o multitudine și o varietate de display-uri pe care se poate afișa site-ul dvs. este de presupus că pe fiecare sistem va arăta altfel. Va trebui să vă concentrați eforturile cu prioritate pe conținutul site-ului. Există însă și șabloane adaptate pentru telefoanele mobile, iar unul din site-urile care le oferă este https://html5up.net/

În consecință, sintetizând, design-ul clasic și neadaptat telefoanelor mobile vă va face prizonierii unui anumit tip de vizitatori: cei care stau la birou sau acasă, privesc site-ul dvs pe un monitor clasic. Însă lumea s-a schimbat și se va schimba în continuare, aproape oricine își permite acum un smartphone, iar dacă veți avea un site adaptat pentru telefoanele mobile veți putea fi văzut de oricine.

webdesign de la templatemonsterDezavantaj: Site-urile realizate cu astfel de șabloane de web design nu vor putea fi administrate decât de cineva care cunoaște codul HTML. Deci, într-un fel vă creează dependență. Dar, dacă mă alegeți pe mine veți rezolva mai multe chestiuni dintr-odată.

Soluții complete pentru web design html, wordpress sau orice altă soluție de desgin web, înainte de a vă decide, veți găsi la http://www.templatemonster.com/