Web design „template” versus creativ și inedit

web design creativ timisoara

În primul rând ar trebui să știți că pentru a avea un site se folosesc în principal două soluții: adoptați un șablon (html sau wordpress) sau comandați o lucrare special pentru dvs. În rândurile care urmează vă prezint scurte considerații despre aceste două principii, avantajele și dezavantajele fiecăruia.

Dar înainte de a vă prezenta modalitățile de realizare a unui site vreau să fac precizarea că acestea sunt doar cele mai uzuale metode care se practică, sunt cele mai cunoscute, pentru acestea există și suficientă documentație dacă aveți intenția să experimentați. Le folosesc și eu pentru că nu am pretenția de a fi inventatorul unui nou tip de roată, respectiv să creez un nou stil de web design, un nou principiu de site, toate astea mi se pare a avea un rezultat îndoielnic. dar nu înseamnă că nu mai există nimic altceva în materie de realizare a site-urilor…

Web design cu șabloane de html

web design cu sablon htmlAșa numitele șabloane (template-uri) pentru site-uri sunt folosite de majoritatea web designerilor. E greu de dat o cifră cu câți creatori de site-uri sunt în lume, dar judecând după oferta de șabloane de pe internet se pare că numărul lor este foarte mare. La fel de adevărat este și faptul că fiecare dintre aceștia visează să dea lovitura cu mari vânzări și cu site-uri excepționale… ceea ce nu se întâmplă decât o dată la un miliard de nașteri, părerea mea.

Ca atare, fie pentru că nu se vând, fie pentru că totuși necesită anumite cunoștințe pentru a le putea folosi, șabloanele realizate în html se găsesc cu ușurință la modul free. Mai jos aveți două exemple de site-uri de unde le puteți downloada:

Dar șabloanele de website-uri pe care le-am expus mai sus au un dezavantaj: trebuie să știți să le modificați. De cele mai multe ori ele au un design web realizat la modul generic, dar foarte rar vor corespunde cu adevărat nevoilor dvs. Ca atare, dacă nu știți html și insistați totuși pentru un asemenea site va trebui să apelați la un profesionist.

Site-uri realizate în wordpress

Opinia mea este că platforma wordpress este cea mai folosită în toată lumea, ea oferă cele mai multe soluții pentru un web design decent și acceptat de majoritatea browserelor. Mai mult, realizarea și administrarea unui site în wordpress este o soluție destul de facilă și, aș spune eu, la îndemâna marii majorități de utilizatori ai programelor obișnuite de computer. Practic, dacă utilizați în mod frecvent suita Office a celor de la Microsoft, n-am nicio îndoială că veți putea administra singuri propriul site.

sablon pentru wordpressSingura dificultate care s-ar putea să apară, înainte de a trece la secțiunea de web design propriu-zisă a site-ului și de administrare de conținut a acestuia este aceea de instalare a softului. Aici, trebuie să recunosc, aveți nevoie de ceva cunoștințe de server, de ftp, DNS… chestii care, la urma urmei nu le folosiți toată ziua și poate chiar nu e important să le știți. Puteți apela la un cunoscut, la un profesionist.

Instalarea wordpress-ului începe prin downloadarea lui de la https://ro.wordpress.org/ dacă doriți să o faceți direct în limba română. De remarcat că unele pachete de hosting oferă direct din meniul lor instalarea acestei platforme, de fapt cred că foarte multe din serviciile de găzduire au evoluat în acest sens.

Web design-ul propriu zis îl puteți face fie prin folosirea unei teme gata preinstalate, fie prin alegerea uneia noi, care vă place mai mult și care credeți că vă reprezintă mai bine. Temele de wordpress sunt și ele „free, adică pe gratis sau „pro”, respectiv contracost. Dacă vreți opinia mea mai bine să cumpărați una (aproximativ 50$), cele free sunt în majoritatea cazurilor variante reduse și cele mai frumoase opțiuni nu sunt incluse. Doar vă enervați… dar fiecare știe cel mai bine!

Cîteva linkuri cu teme wordpress la liber, soluții economice de web design adaptabil:

Puteți să vă mai alegeți teme wordpress de unde dorește suflețelul dvs, dați un simplu search pe Google după „free wordpress theme” și ați rezolvat. Astfel, veți avea și web design-ul aproape pus la punct. Trebuie doar adaptat nevoilor dvs.

Web design nou, creativ și inovativ

Nu există așa ceva! Părerea mea este că în această privință nu există nimic care să poată fi numit web design nou, nu veți găsi pe cineva care să vă facă un site nou, care există doar pentru dvs., care are acea unicitate după care tânjiți. Pur și simplu, până acum, ce trebuia să se inventeze în materie de web design s-a inventat deja. A, că apare o nouă tehnologie, un nou stil… e altceva. Dar conceptul de realizare și funcționare a site-ului propriu-zis este deja creat.

logo web design creativAșadar, cine vă spune că va face ceva special pentru dvs nu-l credeți, nu există așa ceva, vorba lui Moromete… Toată lumea folosește șabloane și metode uzate deja, simple adaptări, modificări, schimbări de culori, de imagini și gata, vizual aveți senzația că web designerul din fața dvs este noul Van Gogu. Dar nimic mai mult.

Mai există o categorie de site-uri, dar care sunt mai puțin întâlnite și tendința este de a ieși cu totul din viața noastră. Este vorba de acele site-uri realizate de programatori pur-sânge, unde se folosește un alt limbaj decât html. Acestea sunt, în general și după experiența mea, site-uri ca niște droguri. Fiind realizate de un programator vă vor face dependent de el. Sunt site-uri formule matematice, cum le denumesc eu.

Asupra acestor formule nu veți putea interveni dvs, web design-ul este oarecum impermeabil la schimbare iar optimizarea și promovarea sunt întotdeauna discutabile. Dar, folosite ca aplicații de sine stătătoare, realizate cu un scop bine determinat sunt foarte bune. De fap, ce web design deosebit ați avea nevoie la un site cu fișe de inventar!?

Cam asta a fost caracterizarea modului în care se realizează cele mai multe site-uri din lume.

Despre matei 15 Articles
Sunt fost jurnalist. M-am apucat de web design prin 98-99. La început doream doar să-mi public articolele si fotografiile. Apoi, am făcut și site-uri pentru alții... Mă axez pe conținut. Adică pe texte și imagini, respectiv pe copywriting...