Scurt tratat despre frumusețe în web design

web design Timisoara
Frumusetea paginilor web este ceva foarte relativ. Originalitatea nu exista decat in grafica si textele incluse...

Dacă vă închipuiți că voi vorbi despre un concurs de site-uri vă înșelați. Pentru că design-ul este un domeniu multidisciplinar, este ceva ce are într-adevăr o componentă de estetică, de proiectare și prezentare către public a ceva ce se reproduce în numeroase exemplare. Cam așa vine definiția din DEX. Apoi, într-adevăr, design-ul are și o componentă de estetică, de frumos. Se referă la aspectul exterior.

Dar ce este frumusețea? Intrăm, din nou, pe un teren minat. Frumusețea ține de fiecare dintre noi. De gusturile noastre, de educația noastră, de tradiție și mentalitate… Bătrânii au o vorbă: „Nu-i frumos ce e frumos ci-i frumos ce-ți place ție!” O chestiune valabilă când te uiți după femei, asculți muzică, ești în fața unei picturi și de fapt în orice. Pe cale de consecință, dacă vorbim despre design-ul site-urilor web, un website va fi frumos pentru mine, iar cu totul altul va fi apreciat de fanii lui Adrian Copilul Minune.

Așadar, dvs., care acum vă pierdeți vremea citindu-mă, și probabil fiind în căutarea unei soluții pentru viitorul dvs site, în loc de un sfat specializat, de o sursă de informații, de ceva care să vă ducă la un rezultat, vin să vă încurc și mai mult! Acesta este însă adevărul: frumusețea exterioară a orice trece prin filtrul dvs interior.

moda in web design
În web design, frumusețea are legătură cu moda, iar aceasta cu posibilitățile tehnice. De exemplu, la începutul anilor 2000 era la modă flash-ul. Site-uri care se deschideau cu imagini topindu-se una în alta. Acum, se deschid cu clipuri video pe tot ecranul. Dar, desigur, să-ți faci un website cu așa ceva înseamnă că ai ce să prezinți…

Pagini web originale. Chiar sunt ele unice!?

Oricine ar vrea să- facă un website se va lovi de o firească întrebare: ce design să fie? Și, aproape de fiecare dată se întâmplă asta, vă veți uita să vedeți cum au alții. Este prima manifestare a scepticismului dvs. Nu credeți în originalitate. Aveți dreptate, în web design nu (mai) este ceva original. Orice website  este un produs de serie mare.

A doua chestiune. Să căutați un designer care să vă facă așa cum vreți. Adică să aibă ce ați văzut la un site, să semene puțin cu felul în care arată altul ș.a.m.d. Dar vreți un designer care să vă facă ceva original!

Scenariul de mai sus se repetă cred în cam 95% din situații.

Celelalte sunt ceva de genul, vreau un site care să facă asta și asta, aștept o propunere.

portofoliu de designer web
Puterea șablonului: două site-uri identice. Sunt ca două tabele similare dar care conțin date diferite. Alte imagini, alte culori, alt conținut… dar ele sunt absolut la fel. Cam așa se lucrează, de aici „izvorăște” originalitatea. Totul este să-ți imaginezi cum se pot modifica

Originalitatea unui designer web

Eu nu cred în așa ceva. Toți designerii pe care-i cunosc, tot ce știu eu, tot ce este logic și cunoscut în domeniul creației de website-uri se bazează pe șablon. Sau pe template-uri, dacă vreți, este același lucru. Adică orice site are o schemă care există deja. Închipuiți-vă un site ca o colecție de fișiere. Ceva în genul template-urilor pe care le oferă pachetele de office, la care dvs trebuie doar să schimbați datele.

Așa este și cu template-ul de web design. Avem șablonul unui site care există deja. Se schimbă imaginea de fond, se schimbă fontul literelor, se modifică aranjarea în pagină și s-a făcut deja un alt site. Niște pagini web originale sau așa spun cei care creează site-uri.

Așa fac și eu, adaptez șabloanele. Dar, spre deosebire de majoritatea, eu chiar recunosc acest lucru. Nu sunt un designer web original, copiez ce au făcut alții. Vorba vine „copiez”, asta o făceam acum 20 de ani, acum cumpăr un șablon cu drepturi de autor, cu licență de folosire și pe același șablon lucrez de nenumărate ori. Ar fi lipsit de sens să te-apuci să rescrii ceva ce există deja…

Concurs de web design

Dacă insistați în a avea un web design deosebit, ceva cu care vreți să rupeți gura, ar trebui să vă inspirați. Să căutați să vedeți ce se face „mai altfel”. Dar, dacă doriți un site nemaipomenit de arătos, inovator, va trebui să vă căutați mai întâi un grafician. Un estet. Să vă facă el un concept, apoi să căutați programatorul care să poată transpune ideile grafice într-un website.

Așa veți reuși să aveți ceva deosebit. Este, cred, soluția optimă. Are însă un mare dezavantaj. Dacă ați mers în această direcție fără să vă consultați cu cineva care știe SEO, riscați să deveniți sluga propriului dvs site. Adică dvs veți munci să vă promovați site-ul și nu el vă va promova pe dvs. Este o mare diferență, explicată în articolul meu Revoluție în webdesign. Papagali și ouvrieri

Așadar, vreți ceva absolut nou, un aspect original? Căutați un grafician, ei pot fi originali, programatorii nu.

Surse de inspirație

Un bun exemplu ar fi site-ul awwwards.com, ați putea să-l studiați, să căutați programatori, designeri, graficieni, fotografi… Aici vedeți cum se fac site-urile la modă. Căci există și în web design o modă. Eu, din ce am observat la site-ul awwwards.com, site-urile prezentate acolo pun mare accent pe impactul vizual. Nu excelează deloc în optimizarea SEO.

Încă un loc de unde vă puteți lua idei ar fi blogul celor de la Hubspot. Hubspot este o mare agenție de marketing americană. Pe cale de consecință, vă va recomanda ceva conform cu propriile sale interese. Cum altfel!? De fapt, cam de peste tot unde sunt expuși designeri, programatori sau copywriteri există un interes comercial. Vizionați-le reclamele, studiați site-urile propuse de ei și veți plăti prețul inspirației. (Oricum, și ei plătesc pentru a fi expuși acolo, căci chiar și la o expoziție de pictură artistul trebuie să închirieze sala.)

Site-uri gata făcute

Respectiv acele template-uri despre care am vorbit. Șabloanele sunt făcute în general pe o tematică anume. Adică așa crede designerul că ar trebui să arate un site de stomatolog, unul de fotograf, un scriitor, un blog pentru întâmplări personale, etc. Deci, dacă o luați în direcția asta aș putea să vă recomand câteva locuri de unde să vă inspirați.

Înainte de recomandări vreau să vă spun că majoritatea șabloanelor nu sunt pregătite de a fi lansate. Adică nu sunt optimizate SEO. Unele dintre ele se pot optimiza, altele mai greu, altele deloc. Uneori este o loterie, cumperi un șablon iar autorul lui nu i-a prevăzut ceva. Alteori are un bug, în fine, în general se pot face corecții.

O altă observație ar fi aceea că nu vă împiedică nimic să luați un șablon pentru blog personal și să-l transformați în portofoliu de fotograf. Depinde doar de imaginația dvs ce ar trebui schimbat într-o pagină ca să faceți un site al dvs cu adevărat.

Site-uri cu template-uri pentru site-uri:

  • ThemeForest.net este unul dintre cele mai complete magazine cu site-uri gata făcute. Aici găsești cam de toate. Se poate alege chiar un șablon apropiat dorinței dvs, se schimbă imaginile, textul, logo… și aveți ceva doar al dvs.!
  • Colorlib.com este un alt mare portal cu template-uri.Puteți alege, la fel ca în ThemeForest template-uri cu licență sau free… Modificați, adaptați redenumiți…
  • MHThemes este doar o opțiune personală. Eu lucrez cu teme de la ei și m-am obișnuit cu ele. Le-am ales considerându-le complete și ușor adaptabile. Nu trebuie să aveți aceeași părere…

Recomandări și criterii pentru un site frumos

Însă oricum ar fi site-ul dvs el tot nu va plăcea tuturor. Fiecare dintre privitori va avea altă idee. În același timp, dvs ar trebui să vă puneți o întrebare: site-ul vă reprezintă, vă scoate în evidență munca sau produsele-serviciile care vă sunt specifice? Dacă da, este logic să fie așa cum sunteți, așa cum vreți să transmiteți către vizitatorii dvs.

Sunteți o fire simplistă va fi un site simplu, vă plac decorațiunile și lucrurile complicate, veți dori un design mai elaborat. Dacă sunteți genul care spune lucrurilor pe nume, scurt și la obiect, poate folosiți alb, grafica simplistă, minimalistă, cu meniuri simple și precise. Felul în care arată site-ul dvs vă va reflecta personalitatea. Va fi frumos pentru dvs. și cei care gândesc asemenea.

Originalitate și constanță

După cum am transmis până acum, un site va fi original în primul rând datorită conținutului său. Asta îl face original, conținutul îl va face deosebit de altele. Nu felul în care este pus în pagină, căci câte coloane are o pagină sau dacă e făcut în wordpress sau în HTML nu va interesa pe nimeni. Nimic nu este original într-un site în afara graficii și textului. Formula matematică este aceeași peste tot.

Opinia mea este că dacă vă interesează să fiți prezent în mediul online nu doar pentru o zi ci pentru 10 ani, va trebui să țineți cont de câteva chestiuni.

  • Site-ul dvs ar trebui să poată fi ușor controlabil. Adică, dacă se pune problema, să-l puteți gestiona singuri fără a fi dependenți de un programator. La momentul actual, cel mai ușor în această privință sunt site-urile realizate în CMS, respectiv „content management system”. Adică wordpress, magento…
  • Păstrați-vă identitatea și nu faceți schimbări majore bruște. Adică logo-ul, combinația de culori, stilul de adresare. Este ca în viața reală, lumea vă ține minte după unde aveți magazinul, nu ține minte neapărat strada și numărul dar zona cu siguranță va fi reținută. Că aveți un magazin cu un câine de pluș în vitrină… de exemplu!
  • Faceți-vă site-ul astfel încât să fie vizibil de pe orice telefon mobil sau orice sistem de operare. Nu toți își permit cele mai noi gadget-uri sau nu toți locuiesc la oraș. Unii stau în vârf de munte și au conexiuni lente. Asta ar presupune să aveți un site care consumă mai puține resurse.
  • Opinia mea este că prin felul în care vă construiți conținutul site-ului, prin nivelul lui simplist sau academic, veți avea acei clienți, adică oameni simpli sau educați. Dacă vi-i doriți pe cât mai mulți din fiecare parte, scrieți simplu, să vă-nțeleagă toți. La fel ca în viața reală, să vorbești simplu dar să priceapă toată lumea este cel mai greu lucru.

Cuvânt de final

Nu știu dacă am reușit să vă redau ideea de site frumos. Cred că este mai mult o filosofie. Dar dacă vă construiți un site care vă place cum arată, care este găsit de toată lumea și care exprimă decență, puteți spune că aveți un site frumos.

La un site care arată așa cum doriți dvs., trebuie doar să-i mențineți tinerețea, frumusețea. Printr-un conținut mereu proaspăt și atractiv.

Despre matei 15 Articles
Sunt fost jurnalist. M-am apucat de web design prin 98-99. La început doream doar să-mi public articolele si fotografiile. Apoi, am făcut și site-uri pentru alții... Mă axez pe conținut. Adică pe texte și imagini, respectiv pe copywriting...

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*