Cel mai bun web design: site-uri in wordpress!

Web design cu wordpress
Web design cu wordpress, o soluție plină de avantaje. Aveți grijă singur de site-ul dvs...

Un site in wordpress ar putea fi ceea ce căutați. Pentru că cel mai bun web design trebuie să îndeplinească două condiții: să servească scopului propus și să placă ochiului! Aceasta înseamnă web design, nu doar partea estetică. De fapt și spuneam asta într-un articol, respectiv în „Scurt tratat de frumusețe în web desing”, un text poate puțin mai greoi, cu accent pus pe filosofia creării site-urilor.

Ziceam că este greșit să credem că design-ul la un site înseamnă doar felul în care arată, mai trebuie să fie și practic. Este ca la mobilă, mașini, pantofi sau aspiratoare, designul combină cele două funcții esteticul și utilul, iar paginile web nu fac excepție.

Cred că pentru textul de față ar fi util de (re)citit textul Nevoia de web design… Sablon sau conceptie?

Totuși, vremurile se schimbă, tehnologia o ia razna, moda are și ea un rol decisiv, ce facem când suntem puși în situația să ne facem un site nou? Cred că toată lumea este de acord și că plictiseala joacă un rol important, doar ideea că ne-am plictisit ne poate determina să schimbăm ceva la site-ul nostru, iar un web design nou poate fi uneori extrem de costisitor.

magazin online cu teme wordpress
Magazin online cu teme wordpress, preturi de toate culorile dar găsiți și free

Site-uri de tip „Content Management System”

Cea mai practică metodă mi se par a fi sistemele care permit schimbarea cu ușurință a aspectului site-ului. Dar aspectul site-ului nu este singurul avantaj. Puteți schimba cu ușurință conținutul site-ului fără a avea cunoștințe de programare HTML sau php sau orice alt limbaj de programare.

» What is a Content Management System (CMS)

Printre cele mai folosite sisteme sunt WordPress, Joomla, Drupal, Magento, Wix… Însă, de departe, cel mai popular pare a fi WordPress. Este acreditat cu o cotă de piață de aproximativ 40% din totalul platformelor CMS.

Oricum, fiecare CMS oferă avantaje clare față de sistemul de lucru cu programatori clasici. Care te fac să fii dependenți de ei. Sistemele CMS sunt:
              – Ușor de administrat, pentru schimbarea conținutului sau modificarea unui text ori schimbarea unei imagini nu aveți nevoie de cunoștințe de programare.
              – Sunt gratis, adică nu trebuie să plătiți pentru ele. Existența lor este asigurată în principal de o comunitate de programatori voluntari.
              – Le puteți schimba aspectul cam când doriți dvs., când vă ploisiți sau când a apărut ceva mai performant, mai la modă, etc.

Deci, pe scurt, site-urile în CMS sunt cam ca la telefoanele mobile; dăm jos pielea, punem alta, una care ne place mai mult în acel moment și gata, parcă am avea un site nou. Vrem să punem un text, să adăugăm un articol sau un serviciu, nu alergăm după programator să vină să ne facă treaba.

În rândurile care urmează exact un astfel de sistem vă recomand folosirea platformei wordpress.

instalare wordpress
Puteti instala wordpress direct din panoul de administrare al site-ului. Fara a avea cunostinte de programare, să fiți doar puțin atenți și să mai fi lucrat cu fișiere la viața dvs.

Plaforma wordpress; avantaje și recomandări

Un site făcut în wordpress poate fi relativ ușor de admninistrat chiar și de către cineva care nu este webdesigner, adică de orice persoană care nu are web design printre preocupările sale. Altfel spus, dacă aveți cunoștințe medii despre lucrul cu fișiere de tip word, cu desene, editări sumare de fotografii sau alte progrămele, puteți liniștit să administrații un site făcut în wordpress.

Pentru asta mai întâi trrebuie să-l downloadați. Cea mai uzuală locație este la https://ro.wordpress.org/ și nu voi insista asupra instalării, pentru asta puteți citi totul acolo. Mai mult, dacă vă luați un pachet de hosting, de regulă aveți acolo un script care vă instalează platforma wordpress. Practic, nu trebuie să vă bateți capul cu nimic.

Eu vreau doar să vă explic avantajele utilizării acestei platforme. În primul rând o puteți configura foarte ușor și foarte convenabil scopului dvs. Partea practică de web design o rezolvați prin instalarea unor module „free” care pot asigura majoritatea nevoilor de funcționalitate în web design-ul site-ului unui om normal, sau instituție, sau organizație sau orice altă situație.

Desigur, întotdeauna veți avea și varianta premium. Modulele sau temele pentru wordpress au cam toate două variante. Cea gratuită este ca să vă deschidă apetitul, să intuiți câte ați putea face cu o variantă profi… Dar, opinia mea este că vă puteți descurca foarte bine și cu partea moka. Până vă dați seama ce și cum…

administrare site wordpress
Panoul de administrare al unui site in wordpress. Instalați, modificați sau eliminați module după placul dvs.

Caracteristici generale ale software-ului

Trebuie să știți că este ca o mașină, chiar așa, ca un autoturism la care atașați opționalele iar singura diferență este că la wordpress sunt extraordinar de multe gratis. Adică puteți avea un site cu un web design fantastic de funcțional și pe care să cheltuiți foarte puțini bani. Puteți să-i adăugați orice componentă doriți, iar acestea se numesc module sau plugin-uri. Chiar dacă și celelalte sisteme CMS oferă module și plugin-uri, acestea nu sunt nici pe departe la fel de numeroase și variate ca pentru site-urile realizate in wordpress.

În exploatarea site-ului dvs veți fi tentat să introduceți tot felul de module, unul care face asta, altul alta, toate destinate optimizării și promovării site-ului. Vă sugerez să limitați numărul lor la strictul necesar. Instalați doar pe cele de care aveți nevoie și în rest concentrați-vă pe conținut.

Un site chiar dacă este mai slab dpv tehnic dar are conținut mai bun, va fi înaintea altora similare. Iar instalarea de cât mai multe pluginuri nu vă face site-ul neapărat mai bun. Dimpotrivă. În web design e ca la femei, cu cât are mai multe haine pe ea cu atât e mai greu de dezbrăcat!

Module de wordpress sugerate

Ceea ce vă voi recomanda în continuare sunt bazate pe experiența mea. Desigur, dacă ascultați pe altcineva, are altă viziune. Eu mă limitez în a vă sugera ce este optim pentru promovarea site-ului. Chiar dacă nu vi-l promovează, măcar nu vă încurcă, iar asta este deja un pas important. Opinia mea este că vă veți obișnui repede cu un site făcut in wordpress.

Modul pentru sitemap

Aceste fișiere, sitemap, produse de componentele adăugate la un wordpess vă vor face viața mult mai ușoară, în primul rând ele sunt cele care țin legătura cu Google. Vă recomand să utilizați un sitemap care se actualizează automat. Unele module de SEO au ele incluse opțiunea de sitemap. Din nou, nu veți avea bătăi de cap, trebuie doar să faceți setările.

Plugin pentru cache

Acestea sunt construite pentru a vă accelera viteza site-ului. Practic, se memorează acele părți repetitive din site-ul dvs și sunt furnizate browserului. Astfel, în loc să le mai încarce o dată, browserul le ia din memoria cache. Așa crește viteza…

Modul pentru dezactivarea comentariilor

Astefl de module sunt utile dacă nu vreți să primiți tot felul de comentarii. Majoritatea sunt spam-uri. Este adevărat că acum la majoritatea site-urilor in wordpress este inclusă nativ și posibilitatea de a dezactiva comentariile, dar am observat că nu funcționează întotdeauna perfect. Eu cred că puteți foarte bine și fără cometarii, cine dorește să comunice vă poate trimite un mesaj prin formularul de contact.

Plugin SEO pentru site-uri in wordpress

Aici sunt o muțime de variante oferite de dezvoltatori. Eu zic că o variantă optimă ar fi să instalați unul simplu, care să vă dea controlul doar asupra titlurilor și a descrierilor unei pagini/articol. Și învățați cum se folosesc acestea. E mai important decât să ai zece module de SEO pe un site. (De fapt nici nu v-aș recomanda mai multe module de același tip pentru nicio situație, vor ajunge să se calce pe picioare unele pe altele…

De unde luați toate aceste module? Intrați doar în meniul de instalare al plugin-urilorș i le veți găsi. Sau dați un search pe Google. Pentru un web design la wordpress este suficient. Concentrați-vă în rest pe conținutul paginilor.

Web design: estetica și template-ul. Partea cu frumusețea

Pentru un wordpress template-ul reprezintă felul în care se vede site-ul, ținuta sa estetică. Sau „skin”-ul acestuia. Sau haina, cum doriți… Esențial este să înțelegeți că prin câteva click-uri puteți schimba tot aspectul și toată partea de design la una sau la mai multe pagini web, puteți face munca unui programator în doar câteva minute.

Template-urile se găsesc peste tot, mai simple sau mai complicate, pe bani sau gratis, mai frumoase sau mai urâte, dar aici e chestiunea de gustibus. Locuri de unde puteți lua teme sau să vă inspirați:

Eu fac altfel. Folosesc același șablon pe care îl modific mereu în funcție de client. Asta-mi permite să am un web design adaptabil și mereu actual. Dealtfel, ar trebui știut că nimic nu este unic în lumea webdesignerilor, fiecare se copiază unul pe altul, doar că unii recunosc și alții nu. Eu iau șabloanele de laMH Themes sau de la Theme Zee. Le modific în funcție de client.

Prin schimbarea fondului, a culorii sau backgroundului, a literelor, a capului de pagină… poți da mereu senzația de propețime. Asta și altele fac foarte bine site-urile in wordpress. Nici nu vă imaginați câte perspective se pot deschide doar la schimbarea de look a unui site. E ca în viață, schimbați-vă freza și veți fi alt om. Cea mai urâtă femeie arată altfel când este îngrijită și bine îmbrăcată…

Ce mai stați? Apucați-vă de web design!

Despre matei 15 Articles
Sunt fost jurnalist. M-am apucat de web design prin 98-99. La început doream doar să-mi public articolele si fotografiile. Apoi, am făcut și site-uri pentru alții... Mă axez pe conținut. Adică pe texte și imagini, respectiv pe copywriting...

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*